Bazele leadership-ului: Leadershipul autentic

Bazele leadership-ului: Leadershipul autentic
In ultimul timp, se observa o trecere de la dezvoltarea liderilor pe baza tehnicilor, metodelor si comportamentelor, la una bazata pe experiente si valori interne. Explicatia e simpla: daca urmezi primul drum, devii inautentic, devii un robot, iar daca o urmezi pe a doua, devii un lider natural, autentic.

Esti autentic in masura in care actionezi si-ti justifici actiunile pe baza experientelor si a valorilor tale. Mai important decat dezvoltarea capacitatilor externe e analiza interioara, cunoasterea de sine. Care sunt crezurile, valorile si convingerile pe care le ai? Actionezi sau nu pe baza lor?

Acestea sunt caracteristicile de baza ale unui lider autentic.

1. Un lider autentic nu pretinde ca e lider doar pentru ca a fost pus pe o pozitie inalta.

2. Un lider autentic nu lucreaza sa-si dezvolte o imagine de lider.

3. Un lider autentic nu se conformeaza asteptarilor celorlalti, ci e “el insusi”.

4. Un lider autentic nu participa la activitati de leadership pentru statut social, onoare sau alte beneficii personale, ci actioneaza pe baza unui crez. Care este crezul tau?

5. Un lider autentic are o cauza sau o misiune bazata pe valori interne si participa in activitati de leadership pentru a promova acea cauza sau misiune.

6. Un lider autentic isi traieste viata congruent cu propriile valori. Cand faci asta, lucrezi la auto-actualizarea ta, la dezvoltarea ta personala si iti folosesti talentele si skill-urile in serviciul unei cauze mai mari decat tine, ajutandu-i pe ceilalti. Un lider autentic e interesat sa fie tot ce poate fi, dar sa si faca o diferenta.

7. Un lider autentic nu ajunge la convingerile sale pe baza imitatiei altora. Valorile trebuiesc internalizate pe baza experientelor personale. Crezurile nu sunt rezultatul popularitatii ideilor sau a “corectitudinii politice” in mediul in care traiesti. Normal ca esti influentat din toate partile, orice lucru are efect asupra oricarui lucru, insa nu esti pasiv atunci cand esti expus acelei informatii, ci analizezi orice lucru pe care ar trebui sa-l accepti in viata ta.

8. Un lider autentic are ca baza: experienta, emotia, reflectarea asupra experientelor si emotiilor, invatarea si actiunea.

9. Un lider autentic actioneaza in concordanta cu propriile crezuri si valori, nu pentru a multumi o audienta, nu pentru a castiga popularitate, nu pentru a obtine un interes personal.

10. Un lider autentic nu se schimba in functie de anturajul din jur, nu isi schimba modul de a vorbi de la persoana la persoana.

11. Un lider autentic este foarte transparent in crezurile pe care le are, avand grija sa si le expuna ori de cate ori este cazul.

12. Un lider autentic nu priveste leadership-ul ca pe un rol, ci ca pe o parte integranta a vietii sale, traind in felul asta in fiecare clipa.

13. Un lider autentic “nu inghite broaste”. Este motivat de obiective care reprezinta pasiunile lui actuale. Nu are obiective non-concordante cu valorile si crezurile sale. Nu are obiective care “trebuiesc” facute, asupra carora nu are control, obiective in care nu crede.

14. Un lider autentic are psihologia pusa la punct. Are valori si crezuri consistente, definite clar, in care crede cu tarie si detine un nivel solid de cunoastere de sine.

15. Un lider autentic nu cauta admiratori, ci persoane care gandesc la fel ca el, care au aceleasi obiective si care vor impinge inainte cauza pe care o are.

Pe final, am un exercitiu pentru tine: Ia fiecare din cele 15 puncte enumerate mai sus si gandeste-te ce relevanta au ele in viata ta. Sunt ele diferite fata de felul cum gandesti acum, fata de cum te porti acum, fata de cum esti acum? Ce ar trebui sa schimbi ca sa le indeplinesti pe fiecare?

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020