Banii intr-un lifestyle minimalist – Partea 1

Banii intr-un lifestyle minimalist - Partea 1
Traim intr-o societate bazata pe bani, desi unii precum Venus Project incearca sa schimbe status quo-ul. Atata timp cat e valabil lucrul asta, trebuie sa-ti dai seama ce reprezinta ei pentru tine. Pentru unii inseamna supravietuire, pentru altii lux. Pentru cativa inseamna independenta, in timp ce pentru o masa de oameni inseamna datorii peste datorii si suferinta.

Fara o mentalitate sanatoasa asupra banilor, fara un scop anume pentru ei, esti pierdut in acumularea lor si in cheltuirea lor pe lucruri care nu conteaza cu adevarat pentru tine.

In momentul cand devii minimalist, banii nu mai par asa importanti, si intr-adevar te simti oarecum eliberat in acest aspect. Insa banii au rolul lor. In momentul cand nu mai esti impovarat de consumerism, poti sa ii investesti in dezvoltarea ta personala si, cand ai ajuns la un anumit nivel, la ajutarea celorlalti.

Sunt 5 arii care inglobeaza aceste aspecte:

1. Sa-ti rezolvi nevoile de baza.
Trebuie sa mananci, sa te imbraci, sa nu-ti fie frig, sa ai un acoperis deasupra capului. Pe tine te-ai rezolvat, insa cei din jurul tau se pot bucura alaturi de tine?

2. Sa-ti realizezi visurile.
Citeam un studiu din care reiesea ca, in cazul posesiilor materiale, fericirea pe care o simti e de maxim 3 luni; urmeaza apoi povara de a le intretine, unde durata e de plus infinit. Cand stii lucrurile astea, te gandesti de 2 ori inainte sa-ti faci rata la casa si masina.

3. Sa investesti in educatia necesara pentru a-ti realiza visurile.
Cumperi o carte, o citesti, iei notite, inveti. Cand o termini, ce faci cu ea? O lasi sa imbatraneasca in biblioteca? Mai bine i-o dai cadou unei cunostinte care, la fel ca tine, a avut nevoie de informatia respectiva.

4. Sa investesti in instrumentele necesare pentru a-ti realiza visurile.
In cazul unui blogger, singurele lucruri de care are nevoie e un dispozitiv portabil de pe care poti scrie articole, gen netbook, o conexiune la internet si eventual un dispozitiv cu care sa faci poze pentru articole. Cand echipamentele se uzeaza, fizic sau moral, cand ai destui bani sa faci tranzitia spre un macbook si un iphone de exemplu, de ce nu le-ai da cadou celor care au cu adevarat nevoie de ele?

5. Sa cumperi amintiri, experiente.
Calatorii, iesiri in aer liber, concerte, socializarea in cadrul unui eveniment. Pe termen lung, doar cu astea ramai: cu momente de neuitat. Asta nu mai poti sa pasezi nimanui, in schimb, cand mergi undeva, poti sa iei 2 bilete in loc de unul, sa mai inviti pe cineva cu tine, care sa-ti impartaseasca experienta si bucuria.

Sa traiesti un stil de viata minimalism nu inseamna doar sa renunti la lucrurile care nu te ajuta, ci sa te concentrezi si mai mult pe lucrurile care conteaza.

Tu cum ti-ai rezolvat capitolul “bani” in stilul de viata pe care-l traiesti?

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020