Activitatile devin obiectivele

Activitatile devin obiectivele
Cred ca cea mai importanta lectie pe care o poti invata in ceea ce priveste dezvoltarea ta personala e ca te poti controla doar pe tine. Nu poti sa faci o persoana sa te placa, oricat de multe tehnici de persuasiune si NLP cunosti. Nu poti sa-ti stabilesti o greutate pe care s-o ai si sa ajungi acolo in termenul pe care ti l-ai propus, fara suisuri si fara coborasuri. Nu poti sa-ti convingi seful sa-ti mareasca salariul ca sa ai venitul lunar ideal, oricat de bun esti tu. Si atunci ce faci?

In loc sa te concentrezi asupra factorilor externi, te concentrezi doar asupra ta. Nu te gandi “cum modific factorii externi”, ci gandeste-te “ce trebuie sa fac eu, astfel incat sa-mi creasca sansele sa ating acel obiectiv”.

Sa luam ca exemplu fitness-ul. Sa zicem ca ai 80 de kile, cum era cazul meu, si vrei sa ajungi la 67. Cand m-am dus sa fac fitness cu un trainer personalizat, nu am avut niciodata in minte ideea ca trebuie sa scad la 67 de kile intr-o luna sau doua. M-am dus cu ideea ca o sa fac tot ce e posibil, luna dupa luna, sa ajung la acel rezultat, indiferent de durata antrenamentului. Mi-au trebuit 6 luni sa ajung la 69 de kilograme si in tot timpul asta nu m-am plans ca nu fac progres. Pur si simplu nu mi-a pasat; faptul ca ma duceam la sala in mod regulat conta mai mult decat “victoria finala”.

De atunci, am invatat sa aplic principiul asta in toate lucrurile pe care le fac.

1. Imi setez obiectivul final: “Vreau sa am 67 de kile.”
2. Iau obiectivul si scriu activitatea pe care trebuie s-o fac, in mod regulat, pentru a-l indeplini: “Ma duc la sala de 3 ori pe saptamana si fac fitness personalizat.”
3. Transform activitatea in obiectivul meu final: “Nu mai vreau sa am 67 de kile, ci vreau sa ma duc la sala de 3 ori pe saptamana, in mod regulat.”

Nu poti sa controlezi cati bani or sa-ti vina, dar poti sa-ti controlezi activitatile care, eventual, te vor apropia de obtinerea acelei sume. Nu poti sa controlezi cati vizitatori ai pe blog, poti doar sa lucrezi la muschiul autodisciplinei tale, sa scrii continut de calitate.

Nu poti sa controlezi persoanele din jur, sa le faci sa te placa. In mod normal, sfatul e “sa te schimbi si sa incerci sa devii persoana ideala, astfel incat ceilalti sa te placa”, insa e un sfat gresit. Corect e “sa incerci sa devii exact cine vrei tu sa devii, sa ai hobby-urile tale care te implinesc, nu care impresioneaza, si sa nu faci compromisuri in privinta asta”; doar asa o sa atragi in viata ta genul de persoane care ti se potrivesc cu adevarat.

In momentul in care iti transformi activitatile in obiectivul tau final, scapi de stresul pe care-l ai tot timpul, acela ca nu ti-ai indeplinit obiectivul tau, si ai mai multe sanse sa te tii de treaba. Ia o pauza de un sfert de ora si vezi cum poti sa aplici ce am scris mai sus in cazul tau.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020