5 Motive pentru care nu sunt ca parintii mei

5 Motive pentru care nu sunt ca parintii mei
Oricat de mult tin la parintii mei, au anumite lucruri care ma enerveaza la culme, in principiu faptul ca sunt foarte autoritativi si se comporta cu tine ca si cum ai avea 10 ani, indiferent ce varsta ai. Am o teorie. Cu cat sunt mai autoritativi parintii cu tine, cu atat mai mare va fi dorinta de a fi complet diferit de ei. De ce vrei sa-i controlezi pe altii? Asta inseamna ca nu poti sa te controlezi pe tine cu adevarat. Vrei ca ceilalti sa faca lucrurile pe care trebuie tu sa le faci.

Sunt 5 elemente distinctive pe care le vad in comparatie cu parintii.

1. Lectiile pe care le inveti.
Parintii nu sunt pe un drum de dezvoltare personala, de mici au fost invatati sa faca ce li s-a zis. Daca vrei sa-i inveti ceva, cred ca e prea tarziu pentru ei, pe principiul ca nu poti invata un caine batran smecherii noi. Sunt multumiti cu status quo-ul, si totusi se plang in continuu cum x si y nu e asa cum ar vrea ei sa fie. Nu-ti convine? Schimba ceva!

2. Deciziile pe care le iei.
Daca nu cunosti lectiile, nu poti sa stii ca se poate si altfel. Daca nu stii ca se poate si altfel, nu poti sa iei decizii diferite. Decizii simple de genul: Mananc sau nu mananc cutare lucru? Stau ore in sir in fata televizorului sau nu? Stau toata ziua in casa din diverse motive sau incep sa misc ceva?

3. Actiunile tale.
In momentul cand gandesti diferit si iei decizii diferite, actiunile tale vor fi, la randul lor, altele. De-abia acum intram in taramul vizibilului si aici incepe partea amuzanta. Cand vad ce faci, or sa incerce sa-ti arate de ce calea lor e buna si a ta nu, asta in momentul in care, in mod clar, se plangeau cum ca lucrurile nu sunt asa cum ar trebui sa fie. Ceva nu pusca. Daca tu nu ai rezultatul pe care vrei sa-l ai, ce te face sa crezi ca, facand aceleasi lucruri ca si tine, o sa am un rezultat diferit, unul pozitiv?

4. Experienta capatata.
Actiuni diferite duc la experiente diferite. Unele pot fi pozitive, altele negative, insa fara lectiile de la primul pas, nu ai sti sa inveti din greseli. Fara al 2-lea, ai renunta. Fara al 3-lea, nu ai evolua.

5. Trairile interioare si psihologia care se schimba la nivel instinctiv.
Dupa ce ai trecut prin destule lucruri, nimic nu te mai poate afecta. Poti fi plin de energie, chiar si dupa ce ai avut un esec cumplit, si restul sa nu inteleaga de ce esti asa, de ce nu reactionezi cum ar reactiona ei, de ce nu devii apatic, de ce nu faci, in schimb, “ceea ce trebuie”?

Lucrurile astea se construiesc unul pe baza celuilalt. Poti sa incepi lantul, de exemplu, de la punctul 4. Poti sa ai anumite experiente, dar daca nu ai un anumit mindset de baza prin care sa privesti lucrurile, o sa percepi totul altfel.

La un seminar, de exemplu, desi experienta respectiva e aceeasi pentru toti, unul poate sa aiba rezultate complet diferite fata de celalalt pe termen lung, pentru ca unul are o baza iar altul nu. Iarasi, daca nu iei tu decizia sa ai experienta aia, poate fi cea mai tare aventura, dar pe tine sa te doara undeva, pentru ca nu reprezinta un lucru care sa faca sa tresara ceva in tine.

Comparatia cu parintii era un pretext sa ajung la concluzie: vrei sa incepi sa schimbi ceva? Incepe de jos. Educa-te, decide ca trebuie sa faci lucrurile altfel si actioneaza. Restul vine de la sine.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020