3 moduri in care te blochezi si esuezi

3 moduri in care te blochezi si esuezi

Te intrebam intr-un articol anterior daca ai un plan de dezvoltare personala. Continui discutia, sapand mai adanc si descoperind care sunt motivele pentru care te opresti in drum si renunti.

Prima problema e sa nu stii ceea ce vrei cu exactitate. Daca nu stii ce vrei si ce iti place, mai mult ca sigur ca cei din jurul tau vor sti. ;) Daca te trezesti luni dimineata injurand inceputul saptamanii, trebuie sa-ti tragi un semnal de alarma ca trebuie sa schimbi ceva. Facand lucruri pe care le urasti, ajungi sa ai o stare negativista majoritatea timpului si sa atragi in viata ta persoane asemanatoare, creand astfel un cerc vicios. Cand o sa-ti descoperi pasiunea, o sa ti se schimbe mentalitatea cu 180 de grade: o sa iubesti ziua de luni, iar vinerea o sa ti se para cea mai depresiva zi a saptamanii. Cand a fost ultima data cand ai stat doar cu un pahar de vin in mana, cu o melodie lenta pe fundal si te-ai gandit la ce vrei cu adevarat?

A doua problema e sa stii ceea ce vrei, dar sa nu ai cunostintele necesare sa ajungi acolo. Aici intervin obiceiurile. O sa-mi ramana in minte toata viata discursul lui Gary Vaynerchuk in care urla catre public: “Stop watching fuckin` LOST!” Nu cred in lene, lenea ti-o dezvolti ca mecanism de auto-aparare impotriva lucrurilor care nu ti se potrivesc. Tin minte ca-mi dezvoltasem o fobie pentru invatat pe bancile scolii si nu eram genul de elev care sa creeze probleme. Daca-mi spuneai cu 4 ani inainte ca o sa dau bacul la filozofie, ti-as fi zis ca esti dus cu pluta, insa a fost singura materie pe care am studiat-o cu placere si care mi-a redat apetitul pentru citit. Daca vezi ca nu-ti gasesti timp sa inveti anumite lucruri care te-ar ajuta sa faci o schimbare, constientizeaza lucrurile pe care le faci si intreaba-te: de ce anume le faci? In momentul in care vezi ca nu te ajuta, renunta la ele si creeaza-ti spatiu pentru noi obiceiuri.

A treia problema e sa detii cunostintele necesare, dar sa nu fii proactiv. Daca esti foarte bun in domeniul tau, lucrul asta singur nu e de ajuns: trebuie sa te faci vizibil. Nu poti fi proactiv daca esti timid, daca nu ai abilitati de comunicare si abilitati sociale, daca nu ai curaj sa te duci dupa ceea ce vrei. Multi cred ca nu pot invata sa fie niste comunicatori mai buni sau sa-si schimbe felul in care interactioneaza cu ceilalti, insa este posibil. Sunt doar niste skill-uri si ca oricare alte skill-uri se pot invata, trebuie doar sa ai profesori buni la materiile potrivite, cum ar fi: actorie, improvizatie, meditatie. Daca iti spui ca “hobby”-urile astea nu sunt pentru tine, te limitezi enorm in ceea ce poti deveni.

Tu esti in stare sa te exprimi liber cu cei din jur? Poti sa-ti faci prieteni usor? Poti sa te duci dupa ce vrei, riscand esec si nepasandu-ti de ce cred ceilalti? Esti in stare sa-ti implementezi un obicei de studiu? Poti sa stai doar tu cu tine, 30 de minute, fara sa faci nimic? Ce esti dispus sa sacrifici pentru asta?

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020