3 Activitati care te ajuta sa devii spontan

3 Activitati care te ajuta sa devii spontan
Am primit un mesaj, de la un coleg de la Toastmasters, in care sunt intrebat:

“Mi-a placut faptul, ca ai avut cursivitate, fara balbaieli, povestea ta a avut intriga, punct culminant, si inclusiv deznodamant cu semnificatie, ce mai, o poveste completa in 2 minute. Chiar eram curios sa stiu cum ti-ai dezvoltat aceasta abilitate, si poate ai putea sa-mi recomanzi, materiale romanesti (daca exista) care te-au ajutat.”

Adevarul e ca nu pot sa fiu tot timpul asa. Si eu am momente in care ma blochez, in care ma mai balbai, si in majoritatea cazurilor, am observat ca se datoreaza faptului ca am un material repetat in cap. Combinat cu emotiile pe care le am in fata publicului, rezulta un adevarat dezastru.

Din punctul meu de vedere, sunt 3 lucruri care m-au ajutat sa devin mai spontan:

1. Actoria. Te ajuta extrem de mult, mai ales daca esti o fire rationala sau introvertita. Inveti sa te exprimi nu numai prin cuvinte si tonul vocii, ci si prin miscare scenica, cu toata fiinta ta.

2. Improvizatia. Mi se pare un nivel peste actorie, insa unul care se construieste pe baza celuilalt. Daca incepeam direct improvizatie fara actorie, nu stiu daca as mai fi fost la fel ca acum. Fata de actorie, in improvizatie se pune foarte mult accentul pe creativitate. Trebuie sa intri intr-o stare nu foarte la indemana, mai ales daca n-ai exercitiu.

3. Meditatia. Te ajuta sa te relaxezi, te invata sa te concentrezi asupra respiratiei si acel efect se resimte pana si atunci cand tii un discurs inaintea unui public.

Care sunt elementele comune in toate cele 3 activitati? Faptul ca incetezi sa mai gandesti rational, incetezi sa mai vorbesti cu tine, sa ai 5 ganduri deodata care concureaza pentru primul loc in cadrul mintii tale. Fiind o fire vizuala, gandesc in imagini, si cand trebuie sa vorbesc, pur si simplu descriu ceea ce vad ca se intampla in filmul meu mental.

Revenind la Toastmasters, am momente in care ma blochez complet la un speech, dar am o limbarita nemaipomenita la table topicsmaster. Asta se datoreaza faptului ca unul tine de memorat lucruri, de folosit partea rationala a creierului si altul de improvizat, de folosit partea creativa.

Daca aveti strategii sa le impacati pe amandoua, in afara de “practice, practice, practice”, scrieti-mi.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020