10 Lectii de leadership din Freedom Writers

10 Lectii de leadership din Freedom Writers
In Freedom Writers, Erin Gruwell, o tanara profesoara de limba engleza, este repartizata sa predea unei clase de copii “de cartier”. Dupa cum se poate intui, au loc batai, impuscaturi, lupte de teritoriu, orgolii, lupte pentru respect, insa motivul pentru care recomand vizionarea filmului este felul in care profesoara ajunge sa-i uneasca si sa-i transforme pe acei copii intr-o familie.

In momentul in care restul profesorilor nu au interes sa se implice, ii ignora, ba chiar sunt speriati de ei, considerand ca isi risca viata de fiecare data atunci cand intra in clasa, ea nu vede lucrurile asa deloc. In timp ce restul doar isi fac meseria, pentru Erin asta e Scopul ei: sa-i ajute pe ceilalti. Dupa cum ziceam si in articolul cu Fight Club, in momentul in care crezi cu tarie in scopul tau, nimic nu te poate opri din a-l realiza.

Acestea sunt lectiile de leadership pe care le-am cules din film:

1. Motivatia ta nu trebuie sa fie “vreau sa fiu sef”, ci “vreau sa ajut”.
De unde a pornit toata ideea de a deveni profesoara? Tatal ei era avocat. Dupa ce i-a povestit ce se intampla in curtea de avocatura, a realizat ca daca ajungi sa aperi un copil in curtea de justitie, batalia e deja pierduta. Adevarata lupta trebuie sa se dea mai inainte, si anume in salile de curs ale scolilor.

2. Trebuie sa renunti la o slujba bine platita, care nu-ti trezeste nici un sentiment, pentru o slujba pe care altii o considera inferioara, dar care te implineste complet.
Tatal ei ii spune ca are potential de CEO intr-o corporatie majora, nu profesoara la o clasa de copii de cartier care nu stiu s-o aprecieze. E clar ca incearca s-o protejeze si nu vrea sa vada esentialul: nu conteaza ce faci, ci cum o faci.

3. Nu poti sa transmiti mesajul la nivelul la care esti tu, ci la nivelul la care sunt ceilalti.
Nu poti sa le predai Odiseea lui Homer cand nici macar nu stiu sa scrie si sa citeasca cum trebuie. E absurd. In schimb, intereseaza-te care e cultura lor, ia ceva ce e “cool” pentru ei si transforma-l intr-un joc, ceva cu care poti sa lucrezi.

4. Nu rezolvi nimic daca urmezi un program rigid, trebuie sa te modelezi exact pe nevoile celorlalti.
La un moment dat, unul dintre elevi intreaba “doamna, ce faceti aici care sa schimbe ceva cu adevarat in viata mea?”. Cunoaste-le nevoile, ce stiu si ce nu stiu. Intreaba-te: ce pot sa fac sa-i ajut pe ceilalti cu adevarat?

5. Daca restul celor aflati in pozitii inalte nu se implica, fii tu primul care se implica.
Apare problema manualelor. Scoala nu vrea sa strice manualele noi pe copii “fara viitor”, asa ca Erin cumpara manuale din banii ei, ba chiar le ofera vin spumant ca sa sarbatoreasca progresul pe care l-au facut pana acum.

6. Trateaza-i pe ceilalti ca pe copiii tai, implica-te cu adevarat.
Erin ii duce pe copii in excursii organizate de ea. Ii duce la restaurantul hotelului la care lucra part-time, ii pune sa se intalneasca cu alti oameni care au trecut prin problemele lor actuale. Le ofera jurnaluri in care sa-si scrie povestea.

7. Ajuta-i sa se ajute singuri.
In momentul in care i-ai ajutat sa se ridice pe picioare, acum e randul sa se ajute si singuri. Cand vine vorba sa aduca la scoala autoarea unei carti pe care au citit-o, copiii se decid sa stranga bani prin diverse evenimente. Erin da telefoane s-o caute pe autoare, in timp ce copiii organizeaza activitati in aer liber si tin concerte de hip hop.

8. Nu trebuie sa fii special, sa devii un erou. Din contra, trebuie sa fii mai normal si mai uman decat ceilalti.
Odata ajunsa in scoala, autoarea cartii le explica acelor copii ca suntem cu totii oameni normali, dar pana si cel mai obisnuit dintre oameni poate aprinde o luminita intr-o camera intunecoasa. Oricine e capabil sa ia deciziile pe care le iau oamenii deosebiti.

9. Trebuie sa ajungi intr-un punct in care, atunci cand ii ajuti pe ceilalti, viata ta are mai mult sens decat atunci cand te-ai ajuta doar pe tine.
Erin ii marturiseste sotului ei: “In sfarsit, mi-am dat seama ce trebuie sa fac si iubesc ceea ce fac. Atunci cand ii ajut pe copiii astia sa aiba un rost in viata, totul din viata mea are rost pentru mine. Cat de des are parte o persoana de lucrul asta?”

10. Iesi afara din scena doar atunci cand ti-ai indeplinit misiunea cu adevarat.
La sfarsitul filmului, Erin ii spune tatalui ei ca scoala nu-i mai permite sa predea mai departe, ca “este doar un job, asa cum ai zis”, moment in care el ii raspunde “da, am zis, dar este treaba terminata?”

De acum inainte, orice voce care-ti spune ca “nu pot” este amutita. Orice motiv care-ti spune ca lucrurile nu se vor schimba, dispare. Persoana care erai pana in acest moment… randul acelei persoane s-a terminat. Acum e doar randul tau.

PS: Filmul nu este fictiune, ci relatarea unor fapte reale.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020