Subiect: Dezvoltare Personala.
2 minute.

In momentul actual, in psihologie, exista 2 mari tabere conturate in jurul a 2 scoli de gandire: Natura si Cultivare. Conceptul de “natura vs cultivare” a fost inventat de catre Francis Galton, varul lui Charles Darwin, incercand sa gaseasca un raspuns la intrebarea: suntem cum ne nastem sau devenim asa?

Majoritatea sfaturilor populare din domeniul dezvoltarii personale tind catre scoala de gandire a naturii: ai un anumit tip de personalitate pe care nu ti-l poti schimba, ai un anumit talent pe care trebuie sa ti-l descoperi si sa-l valorifici, ai o anumita vocatie corespunzatoare acestui talent, si implicit pasiunea ta cea mai mare va fi corelata cu toate acestea.

De ce sunt populare aceste sfaturi? Pentru ca e mult mai usor ca ego-ul tau sa creada ca esti ce ai fost din totdeauna, ca oamenii sunt unici si speciali, ca ai un destin “dat de sus” pe care trebuie sa ti-l indeplinesti.

Revenind la tipul de personalitate, timp de 30 de ani incoace, comunitatea de psihologi, de traineri, de persoane implicate in domeniul dezvoltarii personale, au luat de bun testul MBTI, bazat pe teoria celor 4 dimensiuni ale personalitatii, teorie conceputa de psihologul Carl Gustav Jung. Acest test a fost dezvoltat in 1921 de catre Katharine Cook Briggs, impreuna cu fiica sa, Isabel Briggs Myers. In lipsa de ceva mai bun, pentru majoritatea celor implicati in domeniu, acesta era “good enough”.

Problema cu Jung si cu testul MBTI este ca totul s-a produs la nivel intuitiv, la nivel de teorie abstracta. Testul MBTI nu este bazat pe rezultatele unor testari stiintifice indelungate. Intre timp, acest lucru s-a schimbat.

Cercetatori precum Ernest Tupes si Raymond Christal (1961), J.M. Digman si Lewis Goldberg au inceput sa testeze teoriile propuse de Jung, ducand o campanie extinsa de explorare. Intr-un final, acestia au constatat ca nu exista 4 dimensiuni, ci 5 dimensiuni ale personalitatii. Astfel, a luat nastere modelul Big5 si, implicit, testul Big5.

In momentul actual, testul Big5 este considerat ca fiind cel mai bun test de personalitate dovedit stiintific in cadrul comunitatii oamenilor de cercetare.

Insa descoperirile lor nu s-au oprit aici. Nu numai ca nu sunt 4, ci 5 dimensiuni. Intreg modelul este incomplet. Daca in MBTI ai o distributie bimodala a procentelor in cadrul fiecarei dimensiuni a personalitatii, in traducere: “ori e alba, ori e neagra”, studiile arata ca personalitatea ta se afla pe un continuum. Daca in MBTI, de exemplu, ori esti introvert, ori extravert, in Big5 esti toate acestea, avand perioade in care oscilezi intre introvert si extravert.

Daca in modelul vechi de gandire al MBTI tu nu iti poti schimba tipul de personalitate, Big5 ne arata ca nu ai ce sa schimbi pentru ca tu esti “intregul”. Deoarece distributia procentelor este pe o scala “intoversie – ambiversie – extraversie”, si nu bimodala (intoversie SAU extraversie), impartirea in grupuri de introvertiti si extravertiti este nejustificata. In concluzie, nu esti tipul tau de personalitate. Rezultatele testelor sunt doar un “snapshot” a ceea ce esti tu in momentul actual si in nici un caz nu iti vor dicta destinul!

Atunci de ce ne mai legam de MBTI? Pentru ca ne face sa simtim ca un test stie mai multe despre noi decat stim noi, la fel cum o face un zodiac si un horoscop. Ne satisface nevoia de reductionism, de pus persoanele pe care le cunoastem in cutiute mici: asta e nebun, asta e robot, whatever.

Insa care sunt implicatiile acceptarii modelului MBTI? Ne stopam cresterea. Ne limitam in ceea ce facem si in ceea ce putem deveni. Mai grav, luam decizii cruciale de viata, in special in ceea ce priveste cariera noastra, pe baza unui model incomplet. Daca personalitatea se afla pe un continuum, atunci personalitatea nu iti determina cariera. In momentul actual, cred cu tarie ca promovand faptul ca ai o tipologie fixata din nastere poti distruge vietile oamenilor pe care-i “atingi”.

Si atunci cum ne “schimbam”? Nu concentrandu-ne pe punctele forte, cum majoritatea dintre “gurus” promoveaza, ci lucrand, in mod intentionat si constient, asupra slabiciunilor noastre. Impingandu-ne dincolo de limitele zonei noastre de comfort, ceva ce incercam din rasputeri sa evitam.

Ce s-ar intampla daca ai incepe sa actionezi si din perspectiva opusa a “tipului tau de personalitate”?

Propun sa acceptam schimbarea. Prezic ca in viitor o sa privim testele de genul MBTI, inclusiv Big5, ca pe niste aberatii, pentru ca stiinta evolueaza si, odata cu aceasta, evolueaza si oamenii.

9 comentarii

Trimite articolul prietenilor tai:

Pastram legatura:

Daca ai intrebari sau completari:

9 comentarii la Nu esti tipul tau de personalitate

 1. Catalin · onouaperspectiva.wordpress.com ·

  Bine spus.
  Am facut testul MBTI de mai multe ori si mai mereu imi iesea altceva.
  Am facut si big 5 de curand si a iesit mai corect din punctul meu de vedere dar sunt sigur ca daca-l fac nou peste 3 luni iese altfel.
  Oricum nu m-am luat niciodata dupa testele astea, le fac mai mult din curiozitate

 2. Stefan Stratulat

  Un test n-are cum să îți spună niciodată cum ești tu de fapt. Eventual poate o idee asupra punctelor forte și slabe.
  Testul respectiv poți să îl faci într-o stare proastă și să îți dea un rezultat diferit față de cum ești tu cu adevărat.
  Dacă vrei cu adevărat să faci ceva, îl faci. Nu contează ce zice un test.

 3. Teodor B

  Cred ca toate modele sunt limitate pentru ca realitatea este infinit de complexa. Totusi in functie de scopul folosit, un model poate avea o utilitate mai mare sau mai mica. Depinde de cel care foloseste modelul sa aleaga varianta potrivita tinand cont de obiectivele sale.

  Pentru dezvoltarea noastra ca oameni, intr-adevar este foarte important sa abordam punctele slabe. Concentrarea pe punctele forte tine de dezvoltarea profesionala si are importanta ei avand in vedere tendintele spre o specializare cat mai ridicata.

 4. So

  Iti vine sa crezi…am facut testul MBTI in engleza anul trecut cu SS la sugestia lui Pera si a lui Abel si mi-a dat un rezultat cu valori mici,foarte apropriate intre ele,echilibrate…am facut cel in romana mi-a dat alt rezultat la fel de echilibrat.Dupa cateva luni am refacut testul si in engleza si in romana si mi-a dat alte rezultate….Anul acesta vroiam sa vad daca s-a schimbat ceva si din nou mi-a dat ceva apropriat (ESTJ,INFP,ESFP,INFP).

  Am regasit elemente in care ma regasesc la fiecare in parte fara insa sa zic …gata acesta sunt eu 100%,sunt prea complex si ar fi prea simplu
  Din punctul acesta de vedere clar sunt P ca verific o informatie din 1000 de surse si atunci inca mai caut sa vad altele:D

  Am sa fac testul propus de tine si o parte din mine imi spune sa imi vad in continuare de drumca sa scot toti “demonii” din mine.

 5. Adrianos Fidi

  Cred ca ambele teste sunt tampenii . La Global 5 mi-a zis Egocentric si nu ma consider dictator , asasin sau spion ; iar la MBTI INTJ , si nu ma vad programator PC sau manager

 6. viorele

  Si pana la urma e adevarat ca ai un anumit talent pe care trebuie sa ti-l descoperi si sa-l valorifici, ai o anumita vocatie corespunzatoare acestui talent ?
  Ce trebuie sa creada ego-ul daca nu ca ai un destin “dat de sus” ?
  E adevarat ca rezultatele testelor sunt doar un “snapshot” a ceea ce esti tu in momentul actual
  dar ma gandeam ca atunci cand testele iti prezinta in ce cariere ai avea succes, aceste preziceri se bazeaza pe acele nevoi pe care le poti umple si deveni bun in domeniu. Un exemplu: acum ai probleme cu timpul, dar daca vei cauta cum sa faci sa nu ai si ai sa fii intradevar bun in asta, vei putea fi un manager de succes, sa zicem.
  Si daca personalitatea se afla pe un continuum, atunci personalitatea nu iti determina cariera, atunci… cum ne alegem vocatia ? Ne dezvoltam, ne dezvoltam si o sa dam si la altii… sa fim toti profesori, leaderi, coach-eri ? Sa avem toti blog-uri de dezvoltare personala ?

  • Leonard Dobre

   Inseamna ca esti libera sa-ti alegi propria cale, in functie de ce criterii vrei tu. :) Perseverenta sa fie doar.

 7. Clara

  Eneagrama este tipologia mea favorita. Ati intrat in contact cu eneagrama vreodata? Nu, nu vind nimic, nici un training, nici o carte :)))) Vreau doar pareri.

Citeste in continuare: