Subiect: Dezvoltare Personala.
4 minute.

Ma nemultumeste faptul ca nu gasesc pe nicaieri principii de baza de strategie si tactica, in afara de ce scrie Sun Tzu. Arta Razboiului e OK, dar tot nu m-a facut sa simt ca stiu ce inseamna tactica si strategie cu adevarat, asa ca am apelat la materiale aditionale, studiind principii din sah, game theory si altele. Acest articolul vrea sa aduca impreuna ideile principale din materialele studiate, astfel incat sa formeze o fundatie pentru cine vrea sa-si inceapa studiul in acest domeniu.

Care este diferenta intre strategie si tactica?
Iata cateva definitii:
1. “Strategia fara tactica este cea mai inceata ruta spre victorie, insa tactica fara strategie este zgomotul de dinaintea infrangerii”. (Sun Tzu)
2. Strategia este planul general, in timp ce tactica este decizia pe care o poti lua in orice situatie posibila in care te regasesti.
3. Tactica e sa stii ce sa faci atunci cand e ceva de facut, strategia e sa stii ce sa faci cand nu e nimic de facut.
4. Strategia trateaza obiectivele pe termen lung, dintr-o perspectiva abstracta, in timp ce tactica lucreaza cu concretul, preocupandu-se cu gasirea celei mai bune mutari in prezent.
5. Strategia se ocupa cu “ce sa faci?” si “de ce sa faci?”, in timp ce tactica raspunde la “cum sa faci?”.

Cum iti formezi o strategie?
Strategii incepatori pornesc cu primul pas, in timp ce strategii avansati cu ultimul. Trebuie sa-ti formezi un obiectiv in viitor si sa te intrebi: Care este pasul pe care trebuie sa-l fac inaintea victoriei? Care este penultimul? Care este raspenultimul? Procedezi astfel pana ai ajuns la primul pas, doar asa te asiguri ca primul pas este si cel optim.

Incepatorii se multumesc cu niste obiective abstracte, in timp ce expertii isi formeaza obiective foarte specifice si detaliate.

Incepatorii merg tot timpul cu capul inainte, expertii se intreaba tot timpul “de ce fac ceea ce fac?”

Cum calculezi o mutare?
Sa calculezi o mutare e ca si cum ai calcula o ruta pe GPS: “daca x, atunci y”, aceasta se schimba ori de cate ori intalnesti un obstacol. Incepatorii cred ca expertii calculeaza o gramada de variatii pentru 30 de mutari, insa ei nu au mintea unui computer. Sansele sa faci o greseala cresc pe masura ce te uiti mai mult in viitor; astfel, sa stii ce sa faci 4, 5, sau 6 mutari e de ajuns.

Incepatorii calculeaza orice decizie pornind de la zero, expertii se bazeaza pe instinct, pe intuitie, pe recunoasterea, dezvoltarea si aplicarea de pattern-uri.

Trebuie sa devii constient de felul cum faci mutari, cum iei decizii. Care este procesul tau de luare a deciziilor? De ce ai facut mutarile pe care le-ai facut pana acum? Pe ce anume te concentrezi?

1. Ia in considerare toate “piesele”, toate elementele din ecuatie.
2. Stablieste-ti obiective concrete.
3. Dezvolta obiective intermediare.
4. Alege 2 sau 3 mutari candidate asupra carora sa te concentrezi.
5. Vezi unde duce decizia respectiva. Esti OK cu decizia? Cum te face sa te simti?
Nu trece mai departe la alta decizie pana n-ai ajuns la o concluzie in ceea ce o priveste pe aceasta.
6. Efectueaza mutarea care te implineste cel mai mult.

Care sunt cateva dintre principiile de baza?
Orice pas trebuie facut cu un scop anume. Intreaba-te tot timpul: “ce fac eu acum ma apropie sau ma departeaza de obiectivul final?”

Fa tu intotdeauna prima mutare. Preia initiativa. Daca nu muti tu primul, reactionezi in fata presiunilor din exterior. In sah, ca incepator, sa incepi cu alb sau negru nu va face prea mare diferenta, insa la avansati va face toata diferenta. Sa te aperi sau sa reactionezi este intotdeauna o strategie deficitara. Daca joci fara planuri pe termen lung, deciziile tale vor fi de tip reactiv, vei juca jocul celor din jur care vor sa te controleze, nu al tau. Obligatia sa faci o mutare poate fi o povara pentru cineva fara viziune strategica. Daca nu esti in stare sa creezi un plan cand nu exista o criza imediata in viata ta, intr-un final o sa ajungi tu insuti sa creezi o criza.

Ce faci cand nu e nimic de facut? In momente de pasivitate, trebuie sa cresti folosind principiul kaizen; intareste-ti pozitia, ai grija sa nu creezi slabiciuni.

Competitia reduce, in mod drastic, profiturile. Cooperarea le creste intr-un mod drastic. Gandeste-te cum poti fi un complementor pentru cei din nisa ta. Pentru o masina vei avea tot timpul nevoie de o asigurare, pentru un computer vei avea nevoie tot timpul de un sistem de operare. Cum poti sa le amplifici puterea celorlalti?

Location, location, location. Fii omul potrivit in locatia potrivita, joaca unde trebuie. Pozitioneaza-te in locurile cu cele mai mari sanse de reusita si inconjoara-te cu oamenii potriviti, care sunt pe acelasi drum cu tine si care au ajuns deja unde vrei sa ajungi.

O victorie este ce reprezinta o victorie pentru tine, nu ce cred ceilalti ca ar trebui sa fie o victorie. Mie poate sa-mi pese de timpul pe care-l castig, in timp ce tie sa-ti pese de banii pe care-i faci. Castigurile unui jucator nu pot fi comparate cu castigurile altuia.

Nu conteaza cat de bun esti intr-un domeniu, ca sa devii cunoscut trebuie sa faci ceva inedit, sa iesi din tipar, astfel incat lumea sa ajunga sa vorbeasca despre tine.

Este mai usor sa ceri iertare decat sa ceri permisiune. Un fapt implinit nu poate fi anulat, astfel nimic nu-l poate previne.

Care sunt cateva dintre capcane?
Cu fiecare succes, capacitatea de a schimba lucrurile este redusa. Succesul in prezent poate fi inamicul succesului in viitor, deoarece nu te obliga sa schimbi modul de a face lucrurile.

O strategie pe care o schimbi frecvent e egal cu a nu avea vreo strategie. Schimbarea trebuie efectuata cu maxim de consideratie. Cand stii ca trebuie sa schimbi strategia? Cand se intampla lucruri drastice, cand situatia se schimba intr-un mod radical, numai atunci ia in considerare o schimbare de strategie fundamentala.

Limitarile iti sunt folositoare; flexibilitatea pe care o ai poate fi cel mai mare inamic al tau. Cu fiecare portita de scapare pe care o ai, capacitatea ta de a te dedica planului scade. Aranjeaza lucrurile astfel incat sa pierzi ceva pretios daca nu faci ceea ce ti-ai propus sa faci. Arde-ti corabiile si nu lasa nici un loc de retragere.

Acestea fiind spuse, a venit vremea sa anunt si tema pentru octombrie: “life coaching”. Obiectivul meu va fi sa-mi las deoparte celelalte interese si sa ma concentrez cu “laser focus” asupra subiectului de life coaching.

Articol din seria: Cum fac din 2011 cel mai bun an de pana acum

4 comentarii

Trimite articolul prietenilor tai:

Pastram legatura:

Daca ai intrebari sau completari:

4 comentarii la Strategie si Tactica – Principii de Baza

 1. Iuliana · cupersonalitate.wordpress.com ·

  Foarte interesanta fraza care spune ca victoriile tale nu sunt aceleasi cu ale celorlalti.Daca ne poti da si un exemplu din viata ta personala ce poate evidentia si mai bine acest lucru, ar fi si mai interesant.Nu sunt de acord cu rigiditatea auto-impusa.Din punctul meu de vedere mizez mai mult pe flexibilitate, pentru ca cealalta creaza frustrare.Cand suntem flexibili, Universul ne aduce in cale exact ceea ce avem nevoie pentru indeplinirea obiectivelor noastre.Chiar daca la inceput par a fi mici obstacole in calea noastra.Si acelea au un sens.

  • Leonard Dobre · mayhem.ro ·

   Ca exemplu, o rata in banca pentru o masina e o victorie pentru multi; pe mine nu ma motiveaza cu nimic lucrul asta, pentru ca ma simt inchis intr-un sistem din care n-o sa pot iesi. Sunt adeptul flexibilitatii, doar ca flexibilitatea e o extrema. Poti s-o consideri o calitate, si sa te uiti la persoanele rigide ca la niste roboti, insa incearca sa le intelegi realitatea, chiar sa te joci un pic cu modul asta de a fi, si o sa devii o persoana mai balansata. Si frustrarea e buna daca este aplicata in doze potrivite. Daca nu simti un pic de frustrare, nu poti sa cresti. :)

 2. Iuliana · cupersonalitate.wordpress.com ·

  In cazul in care privim frustrarea ca pe un factor motivational, atunci ea este necesara in doze mici.Bineinteles, eu am vorbit numai din punctul meu de vedere si despre cum functionez eu, atunci cand m-am referit la flexibilitate, nu ma gandeam la ea ca la o extrema..Exista oameni care functioneaza mai bine daca sunt putin frustrati si rigizi.Insa majoritatea oamenilor isi dezvolta creativitatea si sunt mai eficienti in indeplinirea obiectivelor lor, daca sunt mai mult flexibili decat rigizi.Ma refer aici ca daca ceva nu merge pur si simplu, sa schimbe directia si sa nu fie foarte incordati pe acel lucru pe care si-l doresc atat de mult.Poate nu remarca, dar in timp, aceasta rigiditate poate sa dauneze mult sistemului psihic.Iar despre ceea ce ai zis tu, sa intelegem persoanele rigide, cred ca asta este primul pas pentru a-i ajuta sa vada ca exista si o alta viziune in afara de cea de tunel, sa-i intelegem.

 3. Ciprian Burcovschi · www.facebook.com ·

  vei găsi multe elemente de tactică și (mai ales) de strategie la Socrate. marketingul strategic are la bază socratismul și „derivatele” discipolilor săi. în Japonia, conceptul ikigai este hotărâtor pentru elaborarea strategiei.

Citeste in continuare: