Subiect: Dezvoltare Personala.
2 minute.

“Imi spui, te rog, pe unde ar trebui sa merg de aici?”
“Asta depinde, foarte mult, de unde anume vrei sa ajungi”, spuse pisica de Cheshire.
“Nu-mi pasa prea mult unde–“, spuse Alice.
“Atunci, nu conteaza directia pe care o alegi”, raspunse pisica.
“–atata timp cat ajung UNDEVA”, adauga Alice, vrand sa explice.
“Ah, sigur vei face asta”, spuse pisica, “insa doar daca mergi destul de mult”.

Daca te-ai afla in locul pisicii de Cheshire, ce i-ai spune lui Alice?

Prima data, as indruma-o sa se intinda pe iarba si sa se relaxeze. As invita-o sa miroasa florile, sa asculte clipocitul apei si sa observe forma norilor de pe cer. Nu poti “gandi” avand mintea incarcata.

Apoi, i-as zice sa devina mai constienta si sa se gandeasca la trecutul ei. Care sunt lucrurile care-i definesc identitatea? In afara de citit carti si de jucat cu pisica sa, Dinah, ce-i place si ce nu-i place? Ce ii placea in trecut dar nu-i mai place acum? In afara de coborarea in abis prin gaura Iepurelui Alb, care mai sunt experientele prin care a trecut si care au format-o?

Ce se ascunde in spatele lucrurilor pe care le-a facut si le face acum? Cum va arata femeia Alice daca va continua sa faca ce face acum? Cum anume a atras-o pe Regina de Cupa in viata ei? Ce uraste in comportamentul Reginei? Ce anume admira la ea, in schimb? Regina de Cupa stie ce vrea de la viata? Ce ar putea invata de la ea? Ce ar regreta Alice ca nu a facut, atunci cand va ajunge pe la sfarsitul cartii?

As pune-o sa se gandeasca la vocile care rasuna in mintea ei si sa identifice ale cui sunt: ale parintilor? ale profesorilor? ale prietenilor? ale societatii in general? Apoi, as intreba-o daca acele voci ii sunt de folos sau o opresc din a-si gasi propriul drum.

As intreba-o ce anume se ascunde in spatele indeciziei lui “nu stiu ce vreau”: perfectionism? incertitudine? frica? Ce s-ar intampla daca ar merge pe drumul din stanga? Ce s-ar intampla daca ar lua-o pe cel din dreapta? Dar daca ar lua-o prin mijloc, mergand pe iarba, pur si simplu?

Apoi, i-as explica faptul ca inca e mica, sa nu se streseze prea mult in a lua “decizia corecta”, ci sa descopere lumea: sa mearga la Palarierul Nebun si sa incerce cat mai multe ceaiuri, sa acumuleze experienta si sa construiasca pe baza acesteia. As incuraja-o sa descopere, sa incerce si sa stabileasca daca vrea sau nu vrea asa ceva in viata ei. Daca vrea “sa se stabileasca”, sa o faca; daca nu vrea, sa nu se opreasca.

Pe final, as sfatui-o sa se impace cu gandul ca totul se afla intr-o continua schimbare, si ca Alice cea de azi nu mai este cea de ieri, si va fi o cu totul alta – maine. Dorintele, nevoile si visurile ei se vor schimba, si ceea ce va conta cu adevarat va fi felul in care si-a trait viata, cum i-a facut pe ceilalti sa se simta si ce anume a lasat in urma, atat in Tara Minunilor, cat si in lumea reala.

6 comentarii

Trimite articolul prietenilor tai:

Pastram legatura:

Daca ai intrebari sau completari:

6 comentarii la Nu stiu ce vreau

 1. Sorin

  Eu i-as spune sa se increada in ceea ce simte ca acel lucru o directioneaza catre ceea ce isi doreste:)

 2. Carmen

  Deseori obiectivul dorit ca de exemplu ,,cand voi mare vreau sa fiu doctor”, desi este ceva concret, porneste de la o emotie, nu meseria in sine atrage in primul rand ,ci ideea emotiei pe care o vei simti cand vei face acel lucru, si in general atrag emotiile puterii pe care o vei putea detine, sau ale pozitiilor privilegiate. De aceea cred ca unii copii cand sant intrebati ,,ce vrei sa fii?” dau si raspunsuri haioase ca ginere, nas, sef. Starea emotionala ne coduce spre obiective care uneori nu au legatura cu abilitatile reale, de aceea indecizia este buna, pentru ca intrebarea pare a fi ,,Desi cam stiu ce vor altii de la mine ,nu stiu exact ce doresc eu de la mine?”‘
  Paralela cu Alice in tara minunilor este perfecta pentru ca lumea noastra interioara este o tara a minunilor (foarte bogata aceasta idee), dar al fel de importanta este si calatoria in sensul acceptarii surprizelor ei.
  Revin cu o intrebare retorica :Ce ar trebui sa conteze mai mult abilitatea, emotia indusa sau emotia proprie pentru a pornii spre drumul personal ?

 3. Elena

  Leo, poate ca ma repet dar: Esti foarte tare! Foarte tare!

 4. ceraselle

  Foarte tare conexiunea cu Alice, ma regasesc in totalitate, si da ai dreptate ca trebuie sa decid ce voci imi sunt de folos si care nu, vocea inimii cred ca e calea,dar e atat de greu sa o gasesc cand aproape tot tinde sa-mi distruga autenticitatea. Cred ca doar daca voi actiona conform valorilor mele,totul se va aranja. Felicitari pentru articol, e minunat cum l-ai conceput.

 5. Ioana

  Multumesc! Aveam nevoie de articolul asta! :)

 6. Rebecca

  Sunt in aceasta situatie ! Ma intreb oare ce vreau de la viata? incotro sa ma indrept ? imi este teama de schimbari ! Am incercat mai multe in privinta carierei, in viata personala, insa…lucrurile nu au stat asa cum mi-am dorit…E greu sa gasesti calea. Sper ca destinul sa faca lumina in viata mea.

Citeste in continuare: