Subiect: Dezvoltare Personala.
1 minut.


Si nu numai. Mi-a venit in minte o povestioara: Un grup de turisti cautau o modalitate de orientare pe insula, iar unul din localnici se ofera sa le fie ghid. Acesta ii plimba de colo colo, peste tot, le arata cele mai frumoase locatii si la un moment dat dispare. Intrebare: ce era localnicul in acest caz, servitor sau “lider”?

Ma gandeam la rolurile pe care le avem in viata de zi cu zi. Ca angajat, facem seful sa fie dependent de noi. Ca parinte, facem copiii sa fie dependenti de noi. Ca preot, ca prieten, chiar si ca profesor.

Vrem sa fim apreciati pentru ceea ce facem, sa ne simtim utili, sa simtim ca avem un scop. Insa in spatele “servitudinii” de care dam dovada, in spatele dorintei de a proteja si de a ajuta, deseori se afla dorinta de control. Este un pact tactit intre 2 parti, sunt servitorul tau atata timp cat esti si tu, la randu-ti.

De ce am incercat sa separ categoria profesorilor? Lasand la o parte rolul de indoctrinare si situatia la nivel educational, un profesor, in mod general, te invata sa faci lucruri de unul singur. In mod ideal, un profesor sau un mentor se concentreaza sa te formeze pe tine ca persoana, nu sa te faca dependent de invataturile sale, sa vii tot timpul la el cautand raspunsuri sau o pilula magica.

Insa, daca stam sa analizam mai bine, observam ca societatea nu incurajeaza formarea ci dependenta. In momentul in care ai pe cineva sa fie dependent de tine, nu stai degeaba, deci muncesti si astfel trebuie sa fii rasplatit pentru asta.

La un nivel mai jos, la cel emotional, sta dorinta de apartenenta. Vrei sa faci parte dintr-un grup? Trebuie sa aduci plus valoare acelui grup tot timpul, altfel esti alungat din trib.

Nu vad o alta solutie in afara de maturizarea emotionala. Trebuie sa ne dezvoltam ca persoane si astfel sa ii ajutam si pe ceilalti sa faca la fel. Trebuie sa ne schimbam motivatia pentru care facem lucrurile pe care le facem. Insa cum putem noi sa-i schimbam pe cei care se poarta asa cu noi?

3 comentarii

Trimite articolul prietenilor tai:

Pastram legatura:

Daca ai intrebari sau completari:

3 comentarii la Lucrurile pe care le detii…

 1. Iulian Novac

  A incerca sa-i schimba pe altii e ca si cum ai arunca cu lopata dupa nori ca sa se faca vremea mai frumoasa. Concentreaza-te pe tine, dezvolta-te – si condu prin exemplu. Cei din jur vor observa asta si vor avea de ales – se schimba si ei sau nu. In oricare caz, tu vei fi mai bun. Si cu siguranta vei influenta pozitiv cateva persoane.

  • Iulian Novac

   Huh, buna intrebare.

   Personal am dat cu capul mult de situatia asta. Si inca mai dau. Ideea este sa incerc sa respect (cuvantul cheie e ‘incerc’ – nu prea imi iese) parerea altora. Din pacate pentru ei (uneori si pentru mine) obiectivele mele conteaza mai mult. E viata mea, sunt liber sa fac ce stiu mai bine cu ea.

   La prima vedere asta sunt a egoism pur. De fapt, in principiu asa si este. Dar daca privesti mai in profunzime, indica independenta si dezvoltare. Si daca ma dezvolt, pot mai tarziu sa contribui intr-o masura mai mare.

   Si la o adica, hotul striga hotii. Daca altcineva incearca sa ma convinga sa ma comport cum crede el/ea ca e mai bine, cum i-ai spune comportamentului asta? Nu tot egoism?

   Inainte, luam foarte personal toata povestea cand cineva incerca sa-mi impuna ceva. Acum m-am mai calmat – ascult mai mult, ma detasez.

   Concluzia: ascult, respect dar la final tot ce vreau fac.

  • Leonard Dobre · www.facebook.com ·

   Iulian: Cum ai trata o persoana care tine la tine si care, chiar in mod involuntar, iti pune bete in roate? Poate sa fie din familie sau chiar un prieten.

Citeste in continuare: