Subiect: Dezvoltare Personala.
2 minute.


Stiu, unii poate o sa va zgariati pe ochi cand o sa cititi titlul, gandindu-va ce amintiri va evoca. Cand invatasem asta? In liceu, clasa a 9-a parca? Dar vreau sa obtin altceva cu articolul asta. Continuand studiul leadership-ului, vreau sa fac o comparatie intre cum erau si inca mai sunt vazuti liderii, ca niste entitati supranaturale, cum sunt de fapt liderii de succes in ziua de azi, si care e diferenta intre a avea pe post de conducere un lider “vechi” si un lider “nou”.

Care sunt trasaturile liderului “superman”, liderul “vechi”?
– Stie sa se impuna.
– Depune pasiune in tot ceea ce face.
– Inspira lumea sa realizeze lucruri marete.
– Iese din tipar.
– Este dispus sa riste intr-un mod major.
– Este carismatic.
– Este foarte motivat sa conduca.

Un astfel de lider e Steve Jobs de la Apple. A creeat o revolutie intreaga in domeniul IT, cu fani in toata lumea. De fiecare data cand apare un produs Apple, toti “fanboys” se strang in fata Apple Store-ului ore intregi, vin cu sacul de dormit, doar ca sa prinda loc in fata si sa asiste la lansarea noului produs. Pana aici toate bune si frumoase.

Insa care e problema? Apple este mort fara Steve Jobs. Steve Jobs este Apple. Omu’ se retrasese la un moment dat din companie, iar rezultatele erau dezastru. Niste studii aratasera ca in momentul in care plecase din companie, Apple incepuse sa decada asa de mult incat au trebuit sa-l cheme inapoi ca sa redreseze lucrurile. In momentul asta, Steve Jobs are mari probleme de sanatate si am inteles ca mai are doar vreo 6 luni de trait. Cum e construit Apple in momentul actual, prevad ca odata cu disparitia lui, o sa se duca totul pe apa sambetei.

Sa luam acum un alt gen de lider, liderul “nou”. Care sunt trasaturile lui?
– Este bland.
– Este serios.
– Este umil, modest.
– Este tacut.
– Este pe alocuri chiar timid.
– Este genul care nu deranjeaza prea mult.

Boring, nu? Insa stilul asta de leadership nu este cu nimic mai prejos decat cel de dinainte in termeni de eficienta. Liderul “vechi” se concentreaza sa conduca persoanele din cadrul companiei si organizatiei. Un lider “nou” se concentreaza pe construit, nu pe condus.

Un lider “nou” formeaza oameni, formeaza sisteme, formeaza structuri. Nu te concentrezi asupra ta, nu devii persoana centrala in jurul caruia toti se invart, altfel cei care te urmeaza vor avea povara sa astepte sa decizi tot ce se intampla acolo. Cand nu vei mai fi tu acolo sa le dai indicatii, ce se intampla? Vor porni de la 0, vor fi niste ronini.

In loc sa te bazezi pe un produs facut de o persoana care are skill-uri de inventator, investesti intr-un laborator de cercetare. Bill Hewlett de la Hewlett-Packard a pornit asa. Ei nu aveau un produs pe care sa-l vanda, erau doar niste pustani care se stransesera sa contribuie la bunastarea umanitatii prin progres tehnologic.

Concluzia? Nu exista un stil perfect pentru un lider. Nu stilul e cel care face diferenta, diferenta o fac lucrurile asupra carora liderul isi indreapta atentia.

3 comentarii

Ti-a fost de folos? Da share prietenilor tai. Mersi!

Pastram legatura:

Intrebari? Pareri? Completari?

3 comentarii la Liderii ciocoi, vechi si noi

  1. Virginia Ioan

    Interesant articol. Nu stiu daca eu as defini in termeni de “vechi” si “nou”. Dintotdeauna au existat mai multe stiluri, asa cum oamenii sunt diferiti intre ei. Cred ca fiecare isi creaza propriul sistem. Daca este unul artificial, nu va dura asa cum vezi, de exemplu, “personaje sociale” create si care nu au nici o legatura cu persoana care le afiseaza. Cand insa stilul se construieste pe valori personale reale, pe cunostinte profesionale si pe o devoltare interioara armonioasa si este directionat catre a construi, atunci totul transforma omul intr-un lider. Asa dupa cum cred foarte mult in faptul ca un lider adevarat ii inspira si ii motiveaza pe cei din jur sa se dezvolte si mai ales, se bucura cand acestia il depasesc. Subiectul propus de tine mi se pare si interesant si foarte larg ca gama de abordari. Merci pentru recomandare.

  2. Leonard Dobre

    Recomand "Built to Last", am scris despre ea in http://mayhem.ro/10-mituri-si-lectii-despre-succes-ale-companiilor-mari

Citeste in continuare:

About Leonard Dobre

Sunt autorul blogului de dezvoltare personala Mayhem.ro. Daca vrei sa afli mai multe despre mine si calatoria mea de pana acum, intra pe pagina "Despre Leo". Am scris si un Ghid de 60 de pagini intitulat "Dincolo de Motivatie", pe care-l ofer gratuit cititorilor si pe care-l poti descarca de aici: "Dincolo de Motivatie".