Subiect: Dezvoltare Personala.
1 minut.


Inca din aprilie incepusem sa ma preocup mai mult de educatia mea financiara. M-am abonat la mai multe publicatii online, am inceput sa citesc mai multe carti despre educatie financiara, chiar am studiat principii de contabilitate. Insa ma gandesc ca lucrurile astea nu va ajuta cu ceva concret, de aceea vreau sa va prezint cea mai importanta lectie pe care am invatat-o pana acum in ceea ce priveste educatia financiara.

Toata luna asta am fost egoist, in sensul ca m-am preocupat aproape exclusiv de dezvoltarea mea personala. Insa ce am invatat a fost ca lucrul asta nu e de ajuns pentru succes financiar.

Sa luam drept exemplu un angajat. Care este motivatia pentru care acesta merge la munca? Sa aiba bani sa supravietuiasca, sa-si intretina familia, sa-si poata permite anumite “delicii” ale vietii. Cate persoane ajuta la sfarsit de luna? Una singura, isi ajuta seful.

Sa luam acum ca exemplu tipul liber profesionist. Motivatia in cazul acestuia e sa aiba independenta pe care nu i-o poate oferi un loc de munca, si chiar poate spune ca ajuta mai multe persoane pe care le are drept clienti, insa este limitat de timpul propriu, de energia proprie investita, de capacitatea pe care o are pentru munca, si chiar ajunge sa se epuizeze pe masura ce ajuta mai multe persoane.

Ajungem si la tipologia patronului. Care este motivatia acestuia? Normal, incorporeaza motivatiile celor de mai sus, insa acesta are dorinta sa ajute cat mai multe persoane. Are o echipa care munceste si gandeste pentru el, nu se simte epuizat la sfarsit de zi, ii ajuta pe cei carora le ofera salariu, si mai departe isi ajuta clientii, care cresc odata ce creste si echipa.

Daca ne luam dupa cultura populara, un patron este hraparet, isi plateste angajatul atat cat sa nu vrea sa plece si isi mulge clientii de bani pentru un profit cat mai mare, insa daca ne gandim la imaginea de ansamblu, un patron este un om “mai bun” decat un angajat si un liber profesionist, pentru ca el “creeaza” pentru cat mai multa lume: creeaza locuri de munca, creeaza locuinte, creeaza produse care ajuta si imping spre progres.

Ce concluzii putem trage? Cu cat ajuti mai multa lume, cu atat ai mai mult succes. Cum nu poti sa ajuti mai multa lume de unul singur, trebuie sa-ti formezi o echipa care lucreaza impreuna pentru un scop anume.

Sunt 3 factori principali care trebuiesc luati in calcul:

  1. pasiunea
  2. rezolvarea de probleme
  3. banii

Sa te concentrezi doar asupra banilor este un lucru prost. Sa te concentrezi doar asupra pasiunii si a creatiei la fel. Trebuie sa gasesti o modalitate in care iti folosesti pasiunea ca sa ajuti cat mai multi oameni si in felul asta sa te imbogatesti. Intr-un final, succesul ti-l determina numarul de oameni pe care ai ajuns sa-i ajuti. Tu cum poti ajuta cat mai multi oameni?

Articol din seria: Cum fac din 2011 cel mai bun an de pana acum

2 comentarii

Ti-a fost de folos? Da share prietenilor tai. Mersi!

Pastram legatura:

Intrebari? Pareri? Completari?

2 comentarii la Greedy Bastard end of month

  1. Adrianos Fidi

    Meseria ideala e ceea ce iti place sa faci intr-un mod folositor .

  2. Lucian Alexandru Motoc · www.facebook.com ·

    cat timp incerci sa obtii lucruri din lumea exterioara pentru a-ti gasi placerea, (in mai multe arii ale vietii), vei face asta si in materie de bani. …cand iti traiesti viata facand ceea ce iti place, doar pt ca iti place, atunci probabil ca vei avea o ocupatie care te implineste, si vei avea si bani din asta (desi e posibil sa nu fie prea multi) …iar cand ai o viata atat de fericita incat nu mai poti de bunavointa si simti ca trebuie sa oferi celor din jur valoare ..atunci (in umila mea opinie) cred ca o persoana incepe cu adevarat sa faca si bani si sa aiba abundenta

Citeste in continuare:

About Leonard Dobre

Sunt autorul blogului de dezvoltare personala Mayhem.ro. Daca vrei sa afli mai multe despre mine si calatoria mea de pana acum, intra pe pagina "Despre Leo". Am scris si un Ghid de 60 de pagini intitulat "Dincolo de Motivatie", pe care-l ofer gratuit cititorilor si pe care-l poti descarca de aici: "Dincolo de Motivatie".