Subiect: Dezvoltare Personala.
1 minut.


“Orice sistem etic care a predicat sacrificiul s-a transformat intr-o putere mondiala care a subjugat milioane de oameni. Trebuie s-o impachetezi frumos, sa le spui oamenilor ca vor atinge un nivel superior de fericire, renuntand la lucrurile care-i fac fericiti. E de ajuns sa folosesti cuvinte mari si vagi precum Imparatia Cerurilor sau Nirvana.” (Ayn Rand)

Am stat si am reflectat un pic asupra cuvintelor lui Ayn Rand. Intr-adevar, sacrificiul de sine poate fi un instrument periculos in mainile celor care se afla in pozitii de putere.

“Nu ar trebui sa facem sacrificii, ci sa ne purtam unii cu altii ca niste comercianti, eu sa-ti ofer ceva doar daca tu imi oferi ceva.”

La prima vedere poate parea logic, pentru ca asa am fost obisnuiti sa gandim, insa nu consider ca e un punct de vedere “iluminat” de a privi lucrurile, unul care sa ia in calcul intreg potentialul uman.

In primul rand, nu trebuie sa-i ajuti pe ceilalti daca tu nu esti implinit. Daca esti fortat sau te fortezi sa o faci, o vei simti ca pe o povara. Daca tu nu simti ca vrei sa faci asta, o sa fie o actiune insotita de resentiment si de otrava, la modul “iti dau de la gura mea”.

Defapt, formula este simpla: Daca vrei sa-i ajuti pe ceilalti si nu te-ai ajutat pe tine prima data, vei privi actiunea ca pe un sacrificiu. Insa in momentul in care esti implinit, actiunea nu mai este sacrificiu, ci un alt nivel de iubire.

Cat despre atitudinea de comerciant, unde e umanitatea in lucrul asta? Schimbul de valori strict e insasi lucrul care produce foamete si deces in tari precum Africa. Nu neaparat pentru ca nu ar fi disponibile resursele, ci pentru ca acei copii care mor in fiecare zi nu au cu ce sa le cumpere.

Si atunci care e solutia?

Daca nu esti fericit, incepi sa lucrezi asupra ta, asupra lucrurilor care iti aduc fericire si implinire. In momentul in care ai atins un nivel de implinire in care orice ai face in plus pentru tine ar fi de prisos, de-abia atunci incepi sa-i ajuti pe ceilalti. Primind suport, ceilalti devin fericiti ca rezultat al actiunilor tale si transmit acea atitudine mai departe.

INSA, ca ceilalti sa fie fericiti cu adevarat, au nevoie ca mai intai sa fie independenti. De aceea, trebuie odata sa-i ajuti si pe urma sa-i ajuti sa se ajute singuri, sa-si descopere propriul drum, sa-si porneasca propriul proces de cunoastere si crestere. Sa inceapa sa lucreze asupra sinelui si sa devina fericiti in propriii termeni, ca mai apoi sa poata repeta, in mod complet, acest ciclu.

“Numai atunci cand renunti la ego, portile spirituale ti se vor deschide inaintea ta. Cand faci asta, nu-ti pierzi identitatea, ci obtii o identitate mai larga, una care cuprinde intreg universul.”

1 comentariu

Trimite articolul prietenilor tai:

Pastram legatura:

Daca ai intrebari sau completari:

Un comentariu la De ce nu TREBUIE sa-i ajuti pe ceilalti

  1. Carmen

    Cred ca pentru un ajutor real este nevoie si de compatibilitate cu ajutatul, un echilibru al pozitiilor. De exemplu medicul care ofera servicii medicale le ofera pentru ca in primul rand nu ar avea de ce sa aiba aceasta profesie fara pacienti, in cazul cersetor om bogat ,bogatul nu are nevoie de cersetor decat pentru a demonstra ceva si relatia de fapt nu este confortabila pentru nici unul, ce vreau sa spun este ca sustin ideea articolului prin alta viziune si aceea echilibrului emotional intre ,,ajutat” si ,,ajutator”.
    In sprijinul acestei idei vin cu convingerea mea de a nu crede in recunostinta, personal asociez recunostinta cu vina sau culpabilitatea, oricum mi se pare un sentiment greu de exprimat fara putina fatarnicie. Daca eu pot sa te ajut pentru ca tu esti nefericit si eu am un grad de implinire personala si un echilibru care imi permite sa te ajut , nu risc sa ajung in postura in care prin ajutorul meu sa-ti demostrez superioritatea mea sau chiar aceasta sa fie un lucru care sa te intrige?
    Uneori persoanele care au nevoie de ajutor din jur sant ele insele victimile unor moduri de abordare gresita a vietii, un ajutor real ar dori sa le schimbe traiectoria si cu tot ajutorul ele nu sant pregatite pentru asta si ajutorul devine inutil.
    Experienta mea mi-a arata ca ajutorul poate distruge prietenii, casnicii si in general relatii daca nu exista o compatibilitate emotionala si sincera. Am cercetat in domeniul ortodoxie cum sa fac cand sant asaltata de cersetori si de oameni cu care viata nu a fost foarte prietenoasa , pentru ca nu puteam sa ii ajut pe toti si nu constant si ce am aflat : saracului trebuie sa-i dai o paine sau ceva de mancare pentru ca mai departe este crucea lui pe care trebuie sa o poarte si nu poti intervenii

Citeste in continuare: