Subiect: Dezvoltare Personala.


Inainte de a vorbi de calitatile de leadership, vreau sa clarific cateva lucruri: Ce inseamna sa fii un lider? Cand esti un lider cu adevarat si cand esti un pseudo-lider?

Am asistat de curand la o discutie in care argumentul principal era “liderii au nevoie de adepti (followeri) ca sa fie lideri”. In acel moment mi-a venit in minte un mix de contra argumente la acea afirmatie de nu stiam cu care sa incep mai intai.

Normal, un lider are nevoie de adepti, insa nu te nasti cu adepti. Sa te concentrezi asupra adeptilor la inceput e ca si cum ai pune caruta inaintea boilor. Derek Sivers: “Primul adept transforma un nebun singuratic intr-un lider”. Trebuie sa risti sa pari a fi un nebun, sa ai o opinie diferita, sa faci lucrurile diferit, sa schimbi ceva.

John Gardner in On Leadership: “Nu e nevoie sa fii un lider pentru a actiona ca un lider”. Confucius: “Pentru a indrepta lumea, trebuie mai intai sa ne indreptam natiunea; pentru a indrepta natiunea, trebuie mai intai sa ne indreptam familia; pentru a indrepta familia, trebuie mai intai sa ne cultivam viata noastra personala; trebuie mai intai sa ne indreptam propriile inimi.”

Un lider incepe prima data de la propria sa persoana. Daca nu poti fi un lider cu tine, daca nu poti fi un lider cu lumea imediata din jurul tau, atunci nu ai nici o sansa ca sa poti ajuta sau schimba lumea. Daca esuezi in acest aspect, contributia ta oferita lumii va fi haos.

Dintr-un alt punct de vedere, poti sa ai subordonati, dar asta nu inseamna ca sunt adepti, ca sunt persoane care te urmeaza. Poti sa comanzi, insa asta nu te face lider. Poti sa ai oameni care lucreaza pentru tine si sa nu formezi o echipa cu adevarat, sa nu legi legaturi intre membrii echipei, sa nu creezi acel sentiment de incredere si interdependenta care sa caracterizeze o echipa.

“Un dictator are putere, un talhar are putere, leadership-ul este ceva cu totul diferit.” Un lider inspira, motiveaza, construieste oameni in timp ce merge impotriva curentului. Daca te afli intr-o pozitie autoritara si doar dai ordine, daca nu construiesti oameni si sisteme, nu esti un lider. Daca nu esti un lider, esti un pseudo-lider.

Ce poti face in mod practic ca sa devii un lider? Psihologii Susan Murphy si Stefanie Johnson au publicat recent in The Leadership Quarterly o serie de calitati pe care le poti dezvolta si care te pot transforma intr-un lider.

1. Intarzierea recompensei. Calitatea de a-ti controla dorintele, de a astepta o perioada inainte de a primi o recompensa.
2. Managementul propriu. Calitatea de a-ti seta obiective si de a te motiva.
3. Skill-ul de comunicare. Calitatea de a identifica si de a comunica atat verbal cat si nonverbal, de a convinge si de a influenta.
4. Lucrul cu situatii sociale. Calitatea de a intelege, de a te adapta si de a le face sa functioneze pentru tine.
5. Vorbitul in public. Calitatea de a te face auzit, de a reusi sa-ti transmiti mesajul mai departe.
6. Lucrul in echipa. Calitatea de a coopera si de a-ti coordona eforturile.
7. Voluntariatul. Calitatea de a ajuta si de a te implica in diverse proiecte.
8. Coordonarea unei echipe. Calitatea de a organiza, de a delega, de a monitoriza munca altora si mai ales de a-i motiva.
9. Conducerea unor proiecte complexe. Calitatea de a lucra la nivel inalt.
10. Pornirea propriului proiect. Calitatea de a prelua initiativa si de a te avanta de unul singur in necunoscut.

Cate din elementele de mai sus ai ajuns sa incorporezi in viata ta? Cum ai reusit sa ti le dezvolti?

P.S.

Vezi lecturile motivationale bestseller, pana in 25 RON. Expira Duminica, 05 Aprilie.

Da mai departe:


Pastram legatura:


Citeste in continuare:

 • De la un punct noi nu mai contam De la un punct noi nu mai contam Ai ajuns intr-un punct din viata ta in care nu mai suporti sa fii sclavul nimanui. Simti ca ai atins un platou care te face sa te porti ca un zombie in viata de zi cu zi. Incepi sa gasesti scuze si sa arati cu degetul: am un sef care..., am un partener care..., am un parinte care... Atunci pasul logic e sa incepi sa te pui pe tine pe primul loc. In prima faza, suferim pentru ca nu mai avem grija de noi si incetam sa mai evoluam. Asa ca incepem sa mergem la un curs, la o sala, sa iesim mai mult, sa ne distram mai mult. Si pentru o perioada ne e mai bine. Insa a ramane in acest […]

Spune ce gandesti:

 Lasa un comentariu cu alt cont:

 1. Virginia Ioan · www.facebook.com ·

  Cred ca esti foarte departe de a intelege cu adevarat ce inseamna un leader. Faptul ca dai citate din autori mediatizati nu inseamna, intrinsec, ca ai inteles ce inseamna :) Chiar si tu mai ai de lucrat la acest aspect :)

  • Leonard Dobre · www.facebook.com ·

   Cu totii avem de lucrat la acest aspect, insa afirmatia mi se pare fara substanta, odata ca nu ne cunoastem destul de bine pentru a emite judecati de genul asta si in al 2-lea rand pentru ca este o opinie neargumentata. Faptul ca dau citate nu este un indicator nici ca inteleg, nici ca nu inteleg, trebuie sa vii cu ceva mai bun de atat. :)

 2. Adi · oglindadevest.ro ·

  cred ca fiecare a trecut mai mult sau mai putin prin cele 10 calitati si le-a dezvoltat in masura in care a invatat din greseli iar a doua oara cand a pus la incercare aceeasi calitate daca a observat vreo imbunatatire

 3. Tatiana M. Solomon · www.facebook.com ·

  eu as zice ca liderul modern seamana mai degraba cu acesta:

  http://www.neculaifantanaru.com/supremul-calauzitor-al-leadershipului.html